• 21 November 2024

Odżywki, które zawierają proteiny serwatkowe cieszą się niesłabnącą popularnością wśród sportowców, jednak wielu z nich zastanawia się nad tym, czy wybrać koncentrat, izolat czy może hydrolizat? Odpowiedź nie jest wcale taka prosta, ponieważ należy w pierwszej kolejności dowiedzieć się, czym są wspomniane produkty. Koncentrat to proteina pochodzenia mlecznego, która otrzymywana jest w procesie mikrofiltracji. W swoim składzie zawiera spore ilości biała i niewiele cukru. Takie koncentraty charakteryzuje to, iż są lekkostrawne i dosyć przyjemne w smaku. Izolat białka to produkt podobny do koncentratu, ponieważ również jest pochodzenia mlecznego. W odróżnieniu jednak od koncentratu jest bardziej stężoną proteiną i zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Jeśli chodzi natomiast o hydrolizat, to otrzymywany jest on z koncentratu lub izolatu białka w procesie tzw. hydrolizy. Zawiera bardzo małe ilości zarówno cukru, jak i tłuszczu, jednak charakteryzuje go wyższa cena oraz smak, który nie każdej osobie może przypaść do gustu.